16 grudnia 2918r. odbył się: WIGILIJNY BRUNCH - Jaś Wędrowniczek - Rymanów

2018-12-16 Wigilijny Brunch

16 grudnia 2018r. odbył się:
WIGILIJNY BRUNCH

 

W scenerii świątecznych dekoracji, przy pięknie nakrytych stołach,
przy dźwiękach kolęd, zapraszamy na kulinarną ucztę,
na świąteczne potrawy z różnych stron Świata.

 

 

* świąteczne dania z różnych stron Świata

* prezentacja stroików i ozdób świątecznych

* muzyka na żywo – Gaba Janusz i Michał Szkil

NA ŚWIĄTECZNYM STOLE:

Zupy:

  • Zupa krem z suszonych kurek
  • Tradycyjny polski barszcz czerwony z grzybowymi uszkami
  • Halászlé – węgierska zupa rybna z papryką

Potrawy ze szlacheckiego stołu:

  • Baranina pieczona w całości
  • Gęś po kasztelańsku
  • Kaczka z żurawiną
  • Kaczka z sosem pomarańczowo-karmelowym
  • Bitki z dzika ze śliwką
  • Wieprzowina pieczona z imbirem
  • Kutia z kuchni Iwaszkiewiczów
  • Pierożki z dziczyzny

Dania rybne:

  • Ryba po grecku w cieście philo
  • Amur po litewsku
  • Karp pieczony na piwno-cebulowym sosie z piernikową nutką
  • Awokado z wędzonym łososiem – przysmak francuski

Dania jarskie:

  • Gołąbki tradycyjne w sosie z suszonych grzybów
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Pierogi ruskie
  • Pierogi z makiem i bakaliami
  • Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim


Przystawki i dodatki:

  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną
  • Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
  • Maultaschen – świąteczne danie niemieckie
  • Rossoli – fińska sałatka ze śledziem
  • Sałatka wigilijna z orzechami
  • Sałatka z kuskusem i granatem
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
  • Chleb ze smażoną fasolą, kiszoną kapustą i cebulą – danie z Chorwacji
  • Kapusta czerwona z suszoną żurawiną
  • Pieczone jabłka w sosie waniliowym
  • Brzoskwinie na ciepło
  • Gnocchi z żółtym serem

Wigilijne słodkości:

  • Riskrem – świąteczny deser z Norwegii
  • Turron – tradycyjny hiszpański deser migdałowy
  • Anyżowo – kawowe ciasto św. Mikołaja – specjalność kuchni francuskiej
  • Alzackie ciasto z rodzynkami
  • Wigilijna gwiazda makowa
  • Casadielles – ciasto orzechowe z Hiszpanii
  • Szwedzki krem marcepanowy z makiem i wiśniami

Napoje w cenie:
Kompot z suszu z miodem i goździkami

Oddzielnie płatne:
Kawa, herbata, gloggi, napoje, soki, grzańce, miody pitne, wino, piwo, alkohole.