FINGERFOOD - oferta cateringowa Jasia Wędrowniczka
Szykuje się rodzinne spotkanie lub Goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą?
Zawsze warto zaserwować im coś pysznego, dzięki czemu jeszcze milej spędzicie czas.
Zamiast jednego dania, możesz podać kilka małych przekąsek w stylu finger food.
Dobre jedzenie to klucz do udanego przyjęcia!
FINGER FOODS to rodzaj małych przekąsek na jednego lub dwa kęsy.
- Chwytane palcami i jedzone bez użycia sztućców.
- Pyszne przystawki na zimno i na ciepło, a także na słodko i na słono.
- Przygotowanie jest szybkie i proste
- Prezentują się bardzo estetycznie na stole.
Rodzaje FINGERFOOD :
- rapsodia śledziowa -koreczek na pumperniklu
- mini torltilka z łososiem
- krewetka na musie z mango
- kruche babeczki z Quacamole
- koreczek z szynką i melonem
- krązki ogórka z serkiem i papryczką
- szaszłyk z grillowanego toffu z sosem balsamico i pesto bazyliowym
- rózyczka z humusu buraczoanego z serkiem kozim i gruszką
- płatek kaczki wędzonej z sosem calvados
- ptyś z pastą z pieczonego kurczaka
- roladka z cukinii
- trufle z koziego sera na gruszkowym musie
- rulonik szynki parmeńskiej z figami '
ODROBINĘ HISTORII
Pojęcie „finger food” zyskało ogromną popularność w latach 80. XX wieku, kiedy to zapanowała moda na serwowanie niewielkich przekąsek,
wystarczających dosłownie na jeden-dwa kęsy. Do takiego typu posiłku nie powinno się używać sztućców ani talerzy. Przekąski te powinny być niewielkie
i bardzo poręczne, tak aby nie stwarzały ryzyka zabrudzenia ubrań lub rąk. Ważny jest także niewielki rozmiar. Taka przekąska powinna mieć niezobowiązujący charakter i zachęcać do skosztowania bez namysłu nad jej wielkością, czy kalorycznością. Finger food idealnie sprawdzają się jako niewielkie przekąski nadziewane na wykałaczki.
SPOSOBY PODANIA
- Warto zadbać o ich odpowiednią prezentację.
- Widok stołu, powinien zachęcać do jedzenia.
- To doskonała okazja, abyś mógł zabłysnąć zdolnościami dekoracyjnymi.
- Wystarczy nieco świeżych ziół lub jadalne kwiaty, aby przekąski finger food stały się jeszcze bardziej apetyczne.
- Przekąski nie mogą być za bardzo stłoczone na talerzach.
SPOSOBY SERWOWANIA
- deski drewniane, na których możesz ułożyć sery w towarzystwie oliwek i niewielkich pomidorków albo małe kanapeczki
- obrotowe talerze do serwowania pizzy, tak aby goście mogli go dowolnie obracać w poszukiwaniu apetycznych kąsków.
- spore półmiski oraz piętrowe patery, na których poukładasz różnorodne przekąski lub ich warianty (mięsne i wegetariańskie).
- niewielkie miseczki na sosy i dipy.