Fingerfoods - Jaś Wędrowniczek

JAŚ WĘDROWNICZEK Fingerfoods

JAŚ WĘDROWNICZEK
Catering do domu
FINGERFOOD    - oferta  cateringowa Jasia Wędrowniczka

Szykuje się rodzinne spotkanie lub Goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą?
Zawsze warto zaserwować im coś pysznego, dzięki czemu jeszcze milej spędzicie czas.
Zamiast jednego dania, możesz podać kilka małych przekąsek w stylu finger food.
 Dobre jedzenie to klucz do udanego przyjęcia!

FINGER FOODS to rodzaj małych przekąsek na jednego lub dwa kęsy.

  • Chwytane palcami i jedzone bez użycia sztućców.
  • Pyszne przystawki na zimno i na ciepło, a także na słodko i na słono.
  • Przygotowanie jest szybkie i proste
  • Prezentują się bardzo estetycznie na stole.
Rodzaje FINGERFOOD :
  • rapsodia śledziowa -koreczek na pumperniklu
  • mini torltilka z łososiem
  • krewetka na musie z mango
  • kruche babeczki z Quacamole
  • koreczek z szynką i melonem
  • krązki ogórka z serkiem i papryczką
  • szaszłyk z grillowanego toffu z sosem balsamico i pesto bazyliowym
  • rózyczka z humusu buraczoanego z serkiem kozim i gruszką
  • płatek kaczki wędzonej z sosem calvados
  • ptyś z pastą z pieczonego kurczaka
  • roladka z cukinii
  • trufle z koziego sera na  gruszkowym musie
  • rulonik szynki parmeńskiej z figami '

ODROBINĘ HISTORII

Pojęcie „finger food” zyskało ogromną popularność w latach 80. XX wieku, kiedy to zapanowała moda na serwowanie niewielkich przekąsek,
wystarczających dosłownie na jeden-dwa kęsy. Do takiego typu posiłku nie powinno się używać sztućców ani talerzy. Przekąski te powinny być niewielkie
i bardzo poręczne, tak aby nie stwarzały ryzyka zabrudzenia ubrań lub rąk. Ważny jest także niewielki rozmiar. Taka przekąska powinna mieć niezobowiązujący charakter i zachęcać do skosztowania bez namysłu nad jej wielkością, czy kalorycznością. Finger food idealnie sprawdzają się jako niewielkie przekąski nadziewane na wykałaczki.

SPOSOBY PODANIA

  • Warto zadbać o ich odpowiednią prezentację.
  • Widok stołu, powinien zachęcać do jedzenia.
  • To doskonała okazja, abyś mógł zabłysnąć zdolnościami dekoracyjnymi.
  • Wystarczy nieco świeżych ziół lub jadalne kwiaty, aby przekąski finger food stały się jeszcze bardziej apetyczne.
  • Przekąski nie mogą być za bardzo stłoczone na talerzach.

SPOSOBY SERWOWANIA

  • deski drewniane, na których możesz ułożyć sery w towarzystwie oliwek i niewielkich pomidorków albo małe kanapeczki
  • obrotowe talerze do serwowania pizzy, tak aby goście mogli go dowolnie obracać w poszukiwaniu apetycznych kąsków.
  • spore półmiski oraz piętrowe patery, na których poukładasz różnorodne przekąski lub ich warianty (mięsne i wegetariańskie).
  • niewielkie miseczki na sosy i dipy.