Jaś Wędrowniczek dba o bezpieczeństwo Gości
Aktualne info:
CATERINGI:
DZ.U. Poz. 1871 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 23 października 2020 r.
w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii
„9. Do odwołania zakazuje się organizowania innych niż określone w ust. 1 zgromadzeń, w tym imprez, spotkań i zebrań niezależnie od ich rodzaju, z wyłączeniem:
1) spotkań lub zebrań służbowych i zawodowych;
2) imprez i spotkań do 20 osób, które odbywają się w lokalu lub budynku wskazanym jako adres miejsca zamieszkania lub pobytu osoby, która organizuje imprezę lub spotkanie.”,
Prezes Rady Ministrów: M. Morawiecki
HOTEL:
DZ.U. Poz. 1871 z dnia 23 października 2020 r. ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemi
po ust. 2a dodaje się ust. 2b w brzmieniu:
„2b. Prowadzenie działalności, o której mowa w ust. 9, na terenie prowadzenia usług hotelarskich, jest dopuszczalne wyłącznie dla gości, których pobyt wynosi co najmniej jedną dobę hotelową, pod warunkiem zapewnienia, aby:
1) goście realizowali obowiązek zakrywania ust i nosa, o którym mowa w § 27 ust. 1, do czasu zajęcia przez nich miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje;
2) goście zajmowali co drugi stolik i odległość między stolikami wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika;
3) obsługa realizowała obowiązek zakrywania ust i nosa, o którym mowa w § 27 ust. 1.”,Prezes Rady Ministrów: M. Morawiecki
SZKOLENIA:
Zgodnie bowiem z § 28 ust. 9 pkt 1 rozporządzenia zakazane jest organizowanie imprez, spotkań i zebrań niezależnie od ich rodzaju, z wyłączeniem imprez, spotkań i zebrańdo:
10 osób (obszar czerwony) i 20 osób (obszar żółty) – bez wliczania w to ich obsługi. Dotyczy to również szkoleń, gdyż prawodawca nie wyłączył tej działalności z tego limitu (wyłączenie takie dotyczy organizacji niektórych egzaminów – § 28 ust. 11 2 rozporządzenia).
Szkolenie rozumiane jako spotkanie czy zebranie do 10 osób (obszar czerwony), może się odbyć.
MINISTERSTWO ZDROWIA, DEPARTAMENT PRAWNY, DYREKTOR DAMIAN JAKUBIKDZ. U. Poz. 1871 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 23 października 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii
- d) ust. 9 otrzymuje brzmienie:
- Do odwołania zakazuje się organizowania innych niż określone w ust. 1 zgromadzeń, w tym imprez, spotkań i zebrań niezależnie od ich rodzaju, z wyłączeniem:
1) spotkań lub zebrań służbowych i zawodowych;
2) imprez i spotkań do 20 osób, które odbywają się w lokalu lub budynku wskazanym jako adres miejsca zamieszkania lub pobytu osoby, która organizuje imprezę lub spotkanie.”
Prezes Rady Ministrów: M. Morawiecki
W trosce o zdrowie naszych Gości dostosowaliśmy się do obecnych wymogów sanitarnych. Zarówno w hotelu jak i w restauracji dokładamy wszelkich starań, by pobyt w Jasiu Wędrowniczku był bezpieczny. Pomimo tych czasowych niedogodności nadal zapewniamy Państwu komfortowy i atrakcyjny wypoczynek.
HOTEL
- Atuty naszej lokalizacji
- bezpieczne położenie z dala od innych zabudowań pozwala nam zapewnić Gościom prywatność, umożliwia również zachowanie bezpiecznego dystansu społecznego
- kameralność naszego hotelu to duży plus, ponieważ Goście nie przebywają w zatłoczonych miejscach, a korzystając z części wspólnych nie spotykają dużej liczby osób
- Pomieszczenia hotelowe
- dbamy o czystość i sterylność wszystkich pomieszczeń
- dokładne czyszczenie i odkażanie z najwyższą dbałością, ma zapewnić naszym Gościm komfort i bezpieczeństwo (ręczniki jednorazowe, zamknięte kosze na śmieci w łazienkach, piloty do TV, telefony).
- po każdym pobycie pokoje hotelowe są wietrzone przez minimum 30 minut
- generalne porządki pokoi obejmują także dezynfekcję powierzchni dotykowych – klamek, włączników, blatów, kranów, sedesów, pilotów do telewizora
- pokoje wyposażono w środki do dezynfekcji rąk
- praca personelu sprzątającego w naszym hotelu wykonywana jest w maskach lub przyłbicach i rękawiczkach jednorazowego użytku
- stosujemy najwyższe normy związane z zachowaniem czystości i jakości prania pościeli i ręczników, które są dostępne dla Gości w pokojach (ręczniki i pościel prane są w temperaturze minimum 60 stopni i cały proces posiada certyfikat Państwowego Zakładu Higieny)
- podczas sprzątania pokoi, stref ogólnych w naszych hotelach wykorzystujemy środki chemiczne najwyższej jakości.
- w naszym hotelu posiłki są serwowane w ramach bezpłatnego room service ,w formie posiłków na wynos na życzenie Gościa lub indywidualnego stolika na sali restauracyjnej
- Nasi pracownicy
- przechodzą kontrolę stanu zdrowia przed przystąpieniem do pracy.
- zostali przeszkoleni w zakresie ochrony osobistej, ze szczególnym wskazaniem dotyczącym postępowania w ściąganiu rękawiczek i maseczek
- praca recepcjonisty w naszym hotelu wykonywana jest w maskach lub przyłbicach i rękawiczkach jednorazowego użytku
4. Zalecenia dla Gości
- recepcja hotelowa obsługuje jednego Gościa, pozostali Goście proszenii są o zachowanie 2 metrów odstępu
- zachęcamy Gości do dezynfekcji rąk przed wypełnieniem karty meldunkowej
- zachęcamy do płatności bezgotówkowych – nasze terminale płatnicze są dezynfekowane po każdym użyciu
- zalecamy naszym Gościom używanie żelu przed i po zakończeniu transakcji kiedy używany jest terminal płatniczy.
- przeprowadzamy dezynfekcję stanowisk pracy na Recepcji po każdej zmianie
- recepcja wyposażona jest w przegrodę z szyby (plexi) , która odgradza naszych Gości i pracowników
- w każdym pokoju hotelowym znajduje się instrukcja jak poprawnie myć ręce
- udostępniliśmy w naszej recepcji numer telefonu do sanepidu oraz najbliższego lekarza
- w sytuacji wymagającej pomocy lekarskiej Gość otrzyma wsparcie w ustaleniu lokalizacji i skontaktowaniu się z najbliższą jednostką medyczną
- przygotowalismy także specjalny pokój na wypadek oczekiwania Gościa na przyjazd lekarza
RESTAURACJA
- codziennie wietrzymy salę restauracyjną przez 1 godzinę
- przed wejściem do restauracji znajdują się środki do dezynfekcji rąk
- serwujemy dania bezpośrednio do stolika
- zachowujemy bezpieczne odległości między stolikami 2 m ( odległość między blatami )
- stosujemy się do zaleceń odnośnie ilości klientów jednocześnie przebywających na sali restauracyjnej (1 osoba na 4m2)
- zgodnie z wytycznymi przy 1 stole może przebywać rodzina lub osoby prowadzące jedno gospodarstwo domowe
- w innym przypadku osoby powinny siedzieć pojedynczo przy stoliku lub min 1,5 od siebie i nie naprzeciwko
- stoliki są dezynfekowane po każdym Gościu oraz oznaczone tabliczką "ZDEZYNFEKOWANO"
- nasi kelnerzy noszą przyłbice, rękawiczki i dezynfekują ręce po każdej obsłudze Gości
- usuneliśmy ze stołów flakoniki, serwetniki i cukiernice, podajemy je na życzenie Gości
- dezynfekujemy środkiem dezynfekującym powierzchnie wspólne ( bar , blaty ) z którymi stykają się Goście oraz pracownicy ( bar , ekran POS, blaty, expresy, szafki, pilot , klamki, poręcze, uchwyty szafek)
- w toaletach zamieściliśmy środki do dezynfekcji rąk oraz instrukcje mycia rąk, zakładania i zdejmowania maseczek i rękawiczek ochronnych .