Wigilijny Brunch
Dania z różnych stron świata
18 grudnia 2022r. (niedziela) Godz. 13:00 - 17:00
Wstęp: 120 zł / osoba dorosła
60 zł / dziecko do 7 lat
... i jesz ile chcesz
W scenerii świątecznych dekoracji i przy dźwiękach kolęd,
zapraszamy na kulinarną ucztę, na świąteczne potrawy z różnych stron świata
Na świątecznym stole:
Przystawka :
- Tatar ze śledzia na pumperniklu
Zupy :
- BARSZCZ CZERWONY z uszkami grzybowymi ( Polska )
- HALÁSZLÉ – zupa rybna z papryką (Węgry)
- ZUPA GRZYBOWA z łazankami
- SOTO AYAM – zupa z kurczakiem (Indonezja)
- ZUPA MIGDAŁOWA (Hiszpania)
- L'AIGO BOULIDO - prowansalska zupa czosnkowa (Francja)
Dania mięsne:
- RIBBE– pieczone żeberka (Norwegia)
- KISEŁO – kulki mięsne z miętą
- KACZKA pieczona z jabłkami i żurawiną
- KOŻLINA w sosie pomidorowym
- BARANINA w sosie miętowym (Turcja)
- CZULENT z mięsem wołowym
- JOULUKINKKU – szynka z musztardą i goździkami (Finlandia)
- COXINHA - krokieciki z kurczaka (Brazylia)
- RILLETTE z gęsi
Dodatki:
- ZIEMNIAKI PIECZONE z czosnkiem i rozmarynem
- KASZA GRYCZANA z kuminem
- POLENTA KUKURYDZIANA na złoto
- CHLEB ŻYTNI na zakwasie
- KAPUSTA CZERWONA na ciepło
- SURÓWKA z selera z owocami
Desery:
- Bobalki – kluski z makiem , miodem i bakaliamiMELKTERT – wigilijny deser z południowej Afryki
- RISKREM – świąteczny deser z Norwegii MAKOWIEC
- BOBALKI – kluski z makiem, miodem i bakaliami
- STRUDEL
- ALZACKIE ciasto Bożonarodzeniowe z cytrynami
- KREM MARCEPANOWY z makiem i wiśniami (Szwecja)
Dania rybne:
- PSTRĄG wędzony z jabłkami i sosem żurawinowym (Austria)
- BACALHAU À BRAS – dorsz z oliwkami (Portugalia)
- KARP pieczony na piwno-cebulowym sosie z piernikową nutką
- ŻYDOWSKIE GEFILTE FISZ – pulpeciki rybne zapieczone z czosnkiem
- SANDACZ po litewsku
- ŁOSOŚ GRAVLAX
- ROSSOLI – sałatka ze śledzi i buraków (Skandynawia)
Inne dania:
- PIEROGI (z orzechami, z kapustą i grzybami, z ziemniakami i serem, z czosnkiem niedźwiedzim, z mięsem i soczewicą)
- GOŁĄBKI (tradycyjne z sosem grzybowym, kresowe z ziemniakami)
- GROCH z kapustą
- KOTLECIKI z kaszy gryczanej z grzybami i tymiankiem
- KARTOFELSALAD – sałatka ziemnaiczana (Niemcy)
- PASZTET z gęsi
- MAULTASCHEN – świąteczne danie niemieckie
Na bufecie :
kawa , herbata, woda , kompot z suszek
Dodatkowo płatne:
kawa express, soki, grzańce, miody pitne, wino, alkohole
Wspólne kolędowanie z Bartoszem Głowackim (akordeon) oraz Kingą Głowacką (wokal)
Mini kiermasz bożonarodzeniowy - Kornelia Gerlach
Kornelia Gerlach - jest osobą niepełnosprawną. Swój talent plastyczny rozwijała u boku terapeutów z OREW Rymanów.
Jest osobą wrażliwą, pomocną, pełną optymizmu. Jest dobrym obserwatorem otaczającego ją świata. Kocha ludzi i zwierzęta, co zauważyć można w jej pracach - bardzo lubi kolory.
Jej obrazy są pełne wyrazistych barw, zachwycają swoją głębią, zarażają optymizmem.
Kornelia brała udział w wielu konkursach plastycznych, za które otrzymała szereg nagród i wyróżnień. O jej talencie pisano zarówno w regionalnych jak i ogólnopolskich zasopismach.
Kinga Głowacka - absolwentka Middlesex University na wydziale Business Management oraz London College of Contemporary Music na wydziale wokalnym w Londynie.
Występowała w wielu Londyńskich klubach muzycznych, m.in. The Forge, The O2 Arena, The London Institute. Brała udział w lekcjach mistrzowskich z znakomitą brytyjską wokalistką i kompozytorką, Nikki Iles. Przed wyjazdem na studia była członkinią sanockiego zespołu Soul oraz współpracowała z Iwo Dixie Jazz Band.
Bartosz Głowacki - absolwent the Royal Academy of Music w Londynie na wydziale akordeonu u profesora Owena Murray'a. Akademię ukończył z wyróżnieniem oraz Regency Award za osiągnięcia artystyczne. W 2009 roku zdobył tytuł Młodego Muzyka Roku oraz reprezentował Polskę na konkursie Eurowizji dla Młodych Muzyków w Wiedniu. Bartosz od wielu lat aktywnie koncertuje w wielu krajach i współpracuje z uznanymi muzykami i instytucjami t.j. Tanita Tikaram, Nigel Kennedy, Manchester Collective, London Sinfonietta. W 2020 roku wydał swoją solową płytę "Genesis" w wytwórni DUX, która zebrała wiele pozytywnych recenzji krytyków muzycznych na całym świecie. W 2021 roku zadebiutował jako solista z London Philharmonic Orchestra wykonując w Royal Festival Hall premierę koncertu Brett'a Dean'a "The Players". Obecnie przygotowuję się do premiery koncertu na akordeon i orkiestrę Jerzego Mądrawskiego oraz występów podczas Glastonbury Festival i Ladies Jazz Festival w Gdyni z Tanitą Tikaram.
"To już pora na wigilię, to już czas,
A tu jeszcze kogoś nie ma pośród nas,
A tu jeszcze, a tu jeszcze ktoś ma przyjść,
Bo przy stole wolne miejsce czeka dziś. "
[aut.Wanda Chotomska "To juś pora na wigilię"]
Zapraszamy do rezerwacji.
Liczba miejsc ograniczona.
Recepcja „Jaś Wędrowniczek” – tel.: 13 43 567 33, 603 364 444
e-mail: hotel@jas-wedrowniczek.pl
Możliwość zapłacenia za bilety przelewem, po dokonaniu wczesniejszej rezerwacji miejsc.
Alior Bank 53 2490 0005 0000 4500 5141 4565 z dopiskiem " WIGILIJNY BRUNCH + Imię i Nazwisko osoby rezerwującej"