Wigilijny Brunch - Jaś Wędrowniczek - Rymanów

2017-12-17 Wigilijny Brunch

17 grudnia 2017r. odbył się:
WIGILIJNY BRUNCH



* świąteczne dania z różnych stron Świata
* muzyka na żywo
* prezentacja stroików i ozdób świątecznych

Muzyka na żywo:

DOMINIKA FARBANIEC – vokal
MICHAŁ DZIKI – piano        

Dominika Farbaniec – absolwentka Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach w klasie śpiewu solowego. W latach 2010 –  2014 związana z Instytucją Promocji Kultury Silesia  w Katowicach, polsko – austriackim Towarzystwem Muzycznym Passion Artist. Współpracuje z Krośnieńskim Towarzystwem Muzycznym oraz Podkarpackim Kwartetem Fortepianowym. Instruktorka śpiewu rozrywkowego, która pracę nad głosem opiera na Technice Speech Level Singing ( SLS ) – jednej z najskuteczniejszych metod nauki śpiewu na świecie.  Od 2015 roku właścicielka Agencji Muzycznej – Dominika Farbaniec Music Agency w Warszawie.

 

NA ŚWIĄTECZNYM STOLE:

Zupy:

– Tradycyjny polski barszcz czerwony z grzybowymi uszkami
– Zupa migdałowa z Hiszpanii
– Włoska Zupa krem parmezanowo-borowikowa

Danie mięsne:

– Fińska szynka Joulukinkku z musztardą i goździkami
– Kogut faszerowany kasztanami – danie z Francji
– Indyk faszerowany, sos żurawinowy – Stany Zjednoczone
– Podudzia kurczaka oraz skrzydełka po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem
– Żydowski Czulent z mięsem wołowym

Dania rybne

– Polski Karp duszony w piwie
– Dorsz w mleku kokosowym
– Żydowskie Gefilte fisz – pulpeciki rybne zapieczone z czosnkiem
– Sandacz po litewsku

Dania jarskie

 – Gołąbki z tartymi ziemniakami  w sosie grzybowym
– Kotleciki z kaszy gryczanej z grzybami i tymiankiem
– Pierogi polskie o wielu smakach (pierogi z białym serem i ziemniaki, pierogi z kapustą i suszonymi grzybami leśnymi, pierogi z czosnkiem niedźwiedzim, pierogi z makiem, pierogi z orzechami włoskimi i miodem, pierogi łemkowskie z bryndzą i miętą, pierogi z suszoną śliwką i cynamonem)
– Pieróg drożdżowy faszerowany orientalnymi warzywami

Zimne przystawki i dodatki:

– Śledzie po szwedzku w pomidorach z rodzynkami
– Pieczone buraczki z cieciorką i tymiankiem
– Suszona kiełbasa
– Sałatka z grzybami w miodzie i occie balsamicznym
– Sałatka z pomidorów i łososia
Pure z brukwi
– Pure z pieczonych batatów
– Czerwone pieczone ziemniaki z ziołami
– Aromatyczna kasza gryczana z kuminem
– Kapusta czerwona na ciepło na winie

Wigilijne słodkości:

– Baklava z włoskimi orzechami
– Alzackie ciasto Bożonarodzeniowe z cytrynami
– Bobalki z makiem i miodem – danie regionalne
– Ciasteczka imbirowe z migdałami z Irlandii
– Anyżkowo-kawowe ciasto
– Krem marcepanowy z frużeliną wiśniową
– Blok czekoladowy (Kuchnia PRL)
– Staropolskie pierniczki z lukrem

Napoje w cenie:

Kompot z suszu z miodem i goździkami

Oddzielnie płatne:
Kawa, herbata, gloggi, napoje, soki, grzańce, miody pitne, wino, piwo, alkohole.