19 grudnia 2021r. (niedziela)
Wigilijny Brunch
Godz. 13:00 - 17:00
Wstęp: 85 zł / osoba dorosła
45 zł / dziecko do 7 lat
... i jesz ile chcesz
W scenerii świątecznych dekoracji i przy dźwiękach kolęd,
zapraszamy na kulinarną ucztę, na świąteczne potrawy z różnych stron świata
Wspólne kolędowanie z DOMINIKĄ FARBANIEC.
Dominika Farbaniec – absolwentka Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach w klasie śpiewu solowego. W latach 2010 – 2014 związana z Instytucją Promocji Kultury Silesia w Katowicach, polsko – austriackim Towarzystwem Muzycznym Passion Artist. Współpracuje z Krośnieńskim Towarzystwem Muzycznym oraz Podkarpackim Kwartetem Fortepianowym. Instruktorka śpiewu rozrywkowego, która pracę nad głosem opiera na Technice Speech Level Singing ( SLS ) – jednej z najskuteczniejszych metod nauki śpiewu na świecie. Od 2015 roku właścicielka Agencji Muzycznej – Dominika Farbaniec Music Agency w Warszawie.
Na świątecznym stole:
Zupy:
- Zupa rybna ( Włochy )
- Barszcz czerwony z uszkami grzybowymi ( Polska )
- Zupa grzybowa z grzankami
- Gulasz segedyński ( Węgry )
- Estofado – zupa z karkówką i kozim serem ( Brazylia )
Dania mięsne:
- Kiseło – kulki mięsne z mietą
- Tagine z baraniny ( Afryka północna )
- Kaczka w pomarańczach ( Francja )
- Szynka pieczona w glazurze z miodu, cynamonu i goździków
- Koźlina w sosie curry ( Turcja )
- Pigs in the blanket – kiełbaski zawinięte w boczek ( UK )
- Jagnięcina po chorwacku
- Pasztet z żurawiną
Dodatki:
- Kasza bulgur aromatyzowana kuminem, miętą i skórką cytrynową
- Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem
- Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim
Desery:
- Bobalki – kluski z makiem , miodem i bakaliami
- Makowce, strudle, serniki
- Moczka, kutia z bakaliami
- Kompot z suszonych owoców z miodem i goździkami
Dania rybne:
- Karp po żydowsku
- Bacalhau de consonada ( Portugalia ) dorsz z oliwkami
- Sandacz po parysku z porami w winie
- Łosoś gravlax
- Pstrąg pieczony w migdałach
- Karp w galarecie
- Rossoli - sałatka ze śledzi, buraków i śmietany ( Skandynawia )
Inne dania:
- Pierogi ( z orzechami, z suszoną śliwką, z kapustą i grzybami, czosnkiem niedźwiedzim )
- Gołąbki tradycyjne z sosem grzybowym
- Gołąbki kresowe z ziemniakami
- Groch z kapustą
- Chinkali ( Gruzja )
Na bufecie :kawa , herbata, woda , kompot z suszek Dodatkowo płatne:kawa express, soki, grzańce, miody pitne, wino, alkohole
"To już pora na wigilię, to już czas,
A tu jeszcze kogoś nie ma pośród nas,
A tu jeszcze, a tu jeszcze ktoś ma przyjść,
Bo przy stole wolne miejsce czeka dziś. "
[aut.Wanda Chotomska "To juś pora na wigilię"]
Zapraszamy do rezerwacji.
Liczba miejsc ograniczona.
Recepcja „Jaś Wędrowniczek” – tel.: 13 43 567 33, 603 364 444
e-mail: hotel@jas-wedrowniczek.pl