Atrakcje w okolicy
Katalogi promocyjne
Książka kucharska
Katalog Carpathia
Facebook
Google+
Youtube

WIELKIE WYPRAWY SEZON 2015- 2016 – KRZYSZTOF ANTONISZAK 18.11.2015

WIELKIE WYPRAWY
SEZON 2015 – 2016

18 listopada 2015 (środa) – godz. 18.30

12243532_899883683427813_1470564169863732154_n

KRZYSZTOF ANTONISZAK
„BIESZCZADZKIE OPOWIEŚCI I BIESIADA KARPACKA”

p. Krzysztof

Krzysztof Antoniszak, na co dzień mieszkający w Cisnej – gawędziarz, podróżnik i kucharz, który od lat zgłębia tradycję kulinarną Bieszczadów. To człowiek wielu aktywności, pisze przewodniki i książki kulinarne, przemierzając karpackie szlaki, zgłębia historię i współczesne oblicze bieszczadzkiej krainy. Wspólnie z żoną prowadzi Gospodarstwo „Szymkówka”, organizuje warsztaty kulinarne, kolekcjonuje dawno zapomniane przepisy oraz opowieści i legendy.

 

Najciekawsze opowieści związane z najbardziej tajemniczymi, niezbadanymi lub prawie zapomnianymi wydarzeniami z historii Bieszczad, opublikował w zbiorze „Tajemnice Bieszczadu”.
Badając stare kroniki, dokumenty i prace literackie – stworzył obraz pełen mrocznych wątków, zagadek, zapomnianych miejsc i rytuałów, ciekawych zwyczajów, minionych ludzkich losów…

Ogromną pasją naszego gościa jest kuchnia regionalna, której poświęcił lata benedyktyńskiej pracy, odkrywając dla nas jej tajemnice. Chodząc nieomal od domu do domu spisywał przepisy ze starych notatek lub wręcz odtwarzane z pamięci, dzięki temu zgromadził niezwykłą wiedzę na temat kulinarnych tradycji regionu. Wszystko to opisał w książce „Kuchnia Bieszczadu …czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu”.

Obraz2

 

Zapraszamy na bieszczadzkie opowieści oraz na wspólne biesiadowanie przy daniach kuchni regionalnej, a dla lepszego samopoczucia też przy kieliszku domowej nalewki.

BIESZCZADZKIE OPOWIEŚCI

WSTĘP:   Dorośli: 10 zł.
Dzieci i młodzież szkolna – wstęp gratis!

A dodatkowo zapraszamy na

BIESIADĘ KARPACKĄ – WSTĘP: 25 zł/osoba

Zapraszamy na degustację karpackich potraw!

Na stole biesiadnym  znajdą się:
* „cierpiasz” – tradycyjna łemkowska zupa z borowikami
* deska mięs: bojkowskie i łemkowskie mięsiwa, marynowane boczki, szynki, pieczywo
* pasztet z grochu
* kieliszek regionalnej nalewki Jasia Wędrowniczka (40g)

** Potrawy zostaną przyrządzone w Jasiu Wędrowniczku, część pieczeni przywiezie Pan Krzysztof.
” …przygotowujemy regionalne potrawy z baraniny, prosiaka, koziny oraz dziczyzny czy też różnego rodzaju ryb według starodawnych receptur np. pstrąg z miodem, chrzanem grzybami itp. ”
takie smakowitości poleca Pan Krzysztof i jego żona u siebie w Cisnej.

Podczas biesiady przewidziana jest muzyka bieszczadzka. 

Prosimy o wcześniejszą rezerwację miejsc na Biesiadę.

ZAPRASZAMY.
KONTAKT – RECEPCJA:
tel.: 13 43 567 33, 603 364 444
e-mail: hotel@jas-wedrowniczek.pl

PATRONI MEDIALNI:

                  gazeta_25_2012.indd            KROSNO CITY  

                  WAWA RZESZOW 92,6                    Nasz Rymanów - Kopia