Wielkie Wyprawy - Robert Korab - Jaś Wędrowniczek - Rymanów

2019-12-10 Wielkie Wyprawy - Robert Korab

Wielkie Wyprawy
10 grudnia 2019r. spotkał się z nami:
Robert Korab



GŁÓWNY SZLAK BESKIDZKI,
czyli 134 godziny i 34 minuty w biegu

oraz

ANDORA ULTRA TRAIL BIEG RONDA DELS CIMES
( 170km 13.500) pionu, czyli jak się przygotować do ustanowienia rekordu GSB



 

ROBERT KORAB – ultramaratończyk, na co dzień mieszkający i pracujący w Rzeszowie, biega od 2002 roku, związany z klubem Rzeszowskie Gazele i Gepardy i Lurbel Polska.   Przebiegł już 55 maratonów i 61 ultramaratonów. Ta statystyka szybko rośnie bo Robert wciąż podejmuje, nowe biegowe wyzwania. Jak mówi – prawdziwy ultramaraton zaczyna się po 120 kilometrze, kiedy myślisz, że osiągnąłeś kres możliwości, musisz uwierzyć, że kryzys minie.



Ma na swoim koncie wiele spektakularnych biegów w kraju i za granicą, wśród nich prawdziwe wyzwanie, jak GŁÓWNY SZLAK BESKIDZKI (517km, 21500m up) pokonany w formule samotnie bez wsparcia (self support) w czasie: 134 godziny i 34 minuty
(5 dni, 14 godzin i 34 minuty). Start: Wołosate 22 września 2019r godzina 2:00,
koniec 27 września Ustroń godzina 16:34.



Robert Korab ustanowił tym wynikiem, nowy rekord GSB w tej formule i został zarazem pierwszą osobą która przebiegła GSB w wariancie bez wsparcia poniżej sześciu dni !!!



Taki sukces był możliwy, tylko dzięki solidnemu przygotowaniu a w cykl tychże przygotowań, wpisuje się szlak GRP wokół Andory, Pireneje - 110km z 10 000 m przewyższenie, który Robert zrobił w lipcu, razem z czterema kolegami. W formule z plecakami i ze spaniem w górach, po napotkanych schronach. Zajęło im to 6 dni a później po czterech dniach odpoczynku, Robert pobiegł najdłuższy bieg w ramach festiwalu biegowego ANDORA ULTRA TRAIL BIEG RONDA DELS CIMES ( 170km 13.500) pionu. To jeden z najtrudniejszych górskich biegów stumilowych na świecie i z pewnością, najtrudniejszy w Europie !!!

Lista biegowych osiągnięć i prawdziwych wyzwań na najtrudniejszych biegach górskich, jest bardzo długa. Nasz gość od lat jest w czołówce biegów górskich, często na podium lub tuż poza nim, niektóre z nich, to:

- Klasa Mistrzowska PZLA w biegu 24h (Łyse 2018r)
- SPARTATHLON 2016 - ( 246km +3000 m )
- Główny Szlak Beskidzki(517km) – 2015 rok, samodzielnie bez supportu,
pokonany   w 9 dni 2 godziny i 50 minut
- Główny Szlak Sudecki (odcinek Kudowa Zdrój-Świeradów Zdrój ok 250km +9000m)pokonany w duecie z Wojtkiem Lipą w listopadzie 2018
- TDS w ramach UTMB 2011 ( 119 km + 6900 up )
- LAVAREDO ULTRA TRAIL 2012 ( 118 km, + 5740 up )
-Ultra Trail du Mount Blanc 2014 ( 168,7 km + 9500 up)
-100 Miles of Istria Ultratrail 2016 (170,9 km + 7120 up )
- Ronda Dels Cims Andora 2019 ( 170km + 13500 up ),

Robert mówi o sobie - lubię: jazz, nie ... ja bardzo lubię jazz, inną dobrą muzę też.
Ultramaratony a także inne formy katowania się i grzebania w ukrytych rezerwach własnego organizmu. Piękno w wielu wymiarach i w różnych postaciach. Niepospolitość.
Magię dzikich gór i oczywiście dobre czerwone wino.

https://www.kingrunner.com/artykul/andorra-jedna-runda-to-za-malo/384?fbclid=IwAR1oVHRKv1YzzyeZ-vobrDabqQzC4cNwYp-d3N_bY0kUJCYhxtGJyVHOxM8

https://www.festiwalbiegowy.pl/biegajacy-swiat/robert-korab-bije-rekord-gsb-w-formule-bez-wsparcia#.XaYBhmbgqUk

https://rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/1,85548,20800072,robert-korab-ultramaratony-biega-sie-glowa.html


DODATKOWE ATRAKCJE WIECZORU:

  • KOLACJA BIEGACZA – bezpośrednio po spotkaniu, zapraszamy chętnych
    na wspólną kolację ze specjalnym „biegowym” menu.   WSTĘP: 30  zł/osoba


          PROSIMY O WCZEŚNIEJSZĄ REZERWACJĘ MIEJSC NA KOLACJĘ.

 

  • WYSTAWA FOTOGRAFII BIEGOWEJ – wyjątkowa dokumentacja biegów górskich, której autorzy pokazują zarówno emocje, jak i piękno tego sportu.

 

KOLACJA BIEGACZA – MENU

- zimowe chili z Minnesoty, według przepisu Scota Jurka z książki "Jedz i biegaj"
- wybór kasz (jaglana, bulgur, quinoa, amarantus) z dodatkami (warzywa, mięso)
  oraz oliwy (truflowa, z pestek dyni, olej konopny tłoczony na zimno)
- wybór sałat (rukola, roszponka, cykoria, mix sałat z kozim serem)
- chrupiące ciastka owsiane
- pieczywo mix, pieczone w Jasiu Wędrowniczku
- woda mineralna Rymanów Zdrój lub piwo Leżajsk 0,5l