Atrakcje w okolicy
Katalogi promocyjne
Książka kucharska
Katalog Carpathia
Facebook
Google+
Youtube

16.12.2018 BRUNCH WIGILIJNY

Zapraszamy na

WIGILIJNY BRUNCH

 

W scenerii świątecznych dekoracji, przy pięknie nakrytych stołach,
przy dźwiękach kolęd, zapraszamy na kulinarną ucztę,
na świąteczne potrawy z różnych stron Świata.

 

16 grudnia 2018 (niedziela) od godz. 13.00 do 17.00

 

Wstęp: 65 zł/dorośli ….. i jesz ile chcesz … 35 zł/ dzieci do 7 lat

 

* świąteczne dania z różnych stron Świata

* prezentacja stroików i ozdób świątecznych

* muzyka na żywo – Gaba Janusz i Michał Szkil

 

Posłuchaj:

 

 

Ja mych przodków idąc torem,

Chcę naśladować te czasy,

W których Sarmata z wiliją

Czekał obiadu aż do Gwiazdy.

A zasiadłszy do stołu w godzinę zmierzchową,

jadł polewkę migdałową.

Na drugie zaś danie

Szedł szczupak w szafranie.

 Dalej okoń, pączki tłusto,

Węgorz i liny z kapustą;

Karp sadzony z rodzenkami,

Na koniec go chrzanu grzyby

I różne smażone ryby.

                    [Alojzy Żółkowski, Zaproszenie na wigilię, 1820]

 

 

NA ŚWIĄTECZNYM STOLE:

Zupy:

  • Zupa krem z suszonych kurek
  • Tradycyjny polski barszcz czerwony z grzybowymi uszkami
  • Halászlé – węgierska zupa rybna z papryką

Potrawy ze szlacheckiego stołu:

  • Baranina pieczona w całości
  • Gęś po kasztelańsku
  • Kaczka z żurawiną
  • Kaczka z sosem pomarańczowo-karmelowym
  • Bitki z dzika ze śliwką
  • Wieprzowina pieczona z imbirem
  • Kutia z kuchni Iwaszkiewiczów
  • Pierożki z dziczyzny

Dania rybne:

  • Ryba po grecku w cieście philo
  • Amur po litewsku
  • Karp pieczony na piwno-cebulowym sosie z piernikową nutką
  • Awokado z wędzonym łososiem – przysmak francuski

Dania jarskie:

  • Gołąbki tradycyjne w sosie z suszonych grzybów
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Pierogi ruskie
  • Pierogi z makiem i bakaliami
  • Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim


Przystawki i dodatki:

  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną
  • Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
  • Maultaschen – świąteczne danie niemieckie
  • Rossoli – fińska sałatka ze śledziem
  • Sałatka wigilijna z orzechami
  • Sałatka z kuskusem i granatem
  • Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
  • Chleb ze smażoną fasolą, kiszoną kapustą i cebulą – danie z Chorwacji
  • Kapusta czerwona z suszoną żurawiną
  • Pieczone jabłka w sosie waniliowym
  • Brzoskwinie na ciepło
  • Gnocchi z żółtym serem

Wigilijne słodkości:

  • Riskrem – świąteczny deser z Norwegii
  • Turron – tradycyjny hiszpański deser migdałowy
  • Anyżowo – kawowe ciasto św. Mikołaja – specjalność kuchni francuskiej
  • Alzackie ciasto z rodzynkami
  • Wigilijna gwiazda makowa
  • Casadielles – ciasto orzechowe z Hiszpanii
  • Szwedzki krem marcepanowy z makiem i wiśniami

Napoje w cenie:
Kompot z suszu z miodem i goździkami

Oddzielnie płatne:
Kawa, herbata, gloggi, napoje, soki, grzańce, miody pitne, wino, piwo, alkohole.

 

Gaba Janusz – polska wokalistka, kompozytorka i autorka tekstów.

Ukończyła studia na kierunku wokalistyka jazzowa w klasie Krystyny Stańko w Akademii Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku gdzie obecnie zatrudniona jest jako wykładowca.

Jest laureatką licznych konkursów i przeglądów muzycznych m.in. Europejskich Integracji Muzycznych 2013 (II Nagroda) oraz I Festiwalu Piosenek Katarzyny Sobczyk w Tyczynie, gdzie w 2011 roku otrzymała Złotą Różę Małego Księcia (I Nagroda). W 2014 roku Gaba Janusz z zespołem zajęła I miejsce na Ogólnopolskim Konkursie Twórców i Wykonawców PIOSENKARNIA i wystąpiła podczas Koncertu Laureatów w warszawskim Studiu Muzycznym Polskiego Radia im. Agnieszki Osieckiej, połączonym z ogólnopolską transmisją na antenie radiowej Trójki.

Występowała na największych polskich festiwalach jazzowych (m.in. Jazz Jantar, Ladies Jazz Festival, Festiwal Przyjemności Muzycznych w Ostrzycach). Koncertowała u boku takich nazwisk jak Maciej Sikała, Jerzy Małek, Piotr Lemańczyk, Dominik Bukowski, Cezary Paciorek.

Za swoje osiągnięcia artystyczne została w 2013 roku uhonorowana Nagrodą Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, przyznawaną najwybitniejszym młodym polskim twórcom.

W październiku 2016 roku wydała swoją debiutancką płytę pt. „Chwile które znasz”, która stylistycznie nawiązuje do tradycji polskiej piosenki i bazuje na brzmieniu akustycznego instrumentarium.

Michał Szkil – pianista i kompozytor. Absolwent Akademii Muzycznej w Katowicach, wykładowca na Wydziale Jazzu i Muzyki Rozrywkowej na Uniwersytecie Rzeszowskim.

Zdobywca wielu nagród na Międzynarodowych Festiwalach Jazzowych m.in.: I miejsce podczas 50 jubileuszowego Festiwalu „Jazz nad Odrą” 2014, I miejsce na XXXVII konkursie w Getxo (Hiszpania 2013), Grand Prix na Bielskiej Zadymce Jazzowej 2013, Grand Prix na 15 Przeglądzie Zespołów Jazzowych w Gdyni 2013, II miejsce na Festiwalu Pianistów Jazzowych w Warszawie, w Tarnowie zdobywca Grand Prix w roku 2012, II miejsce w konkursie jazzowym w Jeleniej Górze oraz II miejsce w konkursie Nowa Nadzieja Jazzu w Łomży.

Prowadzi intensywną działalność koncertową występując wraz ze swoim kwartetem w najlepszych salach koncertowych i klubach jazzowych w Polsce i za granicą. Ściśle współpracuje z Piotrem Wojtasikiem, Eryk Kulm Quintessence oraz Jerzy Małek Quintet.

Koncertował m.in.: z Andy Middletonem, Piotrem Baronem, Maciejem Sikałą, Robertem Majewskim, Grzegorzem Nagórskim, Dorotą Miśkiewicz.

 

 

Prosimy o wcześniejszą rezerwację miejsc.

 

Kontakt: tel.: 13 43 567 33, 603 364 444

 

 

 

 

PAKIET PROMOCYJNY